• Image

Digital nomad inhuren: de voor- en nadelen

Vijf maanden geleden verruilden we onze banen in Nederland voor een leven als digital nomad. Sindsdien werken we voor opdrachtgevers uit Nederland, vanuit plekken over de hele wereld. Een kleine greep uit de bestemmingen tot nu toe: Bali (Indonesië), Langkawi (Maleisië) en Singapore.

Digital nomads zijn er steeds meer. Volgens de Nederlandse oprichter van het grootste nomadenplatform Nomad List, zijn er in 2035 wereldwijd één miljard (!) digital nomads. Op een wereldbevolking van negen miljard mensen. Als Nederland daar evenredig aan bijdraagt, werken er in 2035 maar liefst 1,9 miljoen Nederlanders als digital nomad!

Waarom zou je als bedrijf een digital nomad inhuren? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen?

Voordelen

1. Je haalt een goede en goedkope kracht binnen

En niet per se omdat digital nomads een lager uurloon vragen. Digital nomads zijn vaak zeer effectieve en efficiënte werkers. Uit een onderzoek van Harvard blijkt dat gelukkige werknemers met een positieve mindset ruim 30% beter presteren dan gemiddeld. Op ieder gebied; creativiteit, productiviteit en betrokkenheid. Daarnaast is een digital nomad geen tijd kwijt aan woon-werkverkeer, zit hij of zij niet nodeloos lang aan de vergadertafel en leeft hij of zij doorgaans van een lager bedrag per maand dan in Nederland. Die combinatie levert een effectieve en betrokken freelancer op, die in minder uren uitstekende resultaten weet neer te zetten tegen een concurrerend tarief.

2. Je weet zeker dat je een ondernemende, vindingrijke freelancer inhuurt

Hoewel het als een levenslange vakantie klinkt, is het leven van een digital nomad helemaal niet altijd zo gemakkelijk. Het reizend werken (of werkend reizen, zo u wilt) mag voor de digital nomad dan heel normaal zijn, voor de rest van de wereld is het een veel ingewikkelder concept. Probeer de Sociale Verzekeringsbank in Nederland maar eens uit te leggen dat je uitgeschreven bent uit het Gemeentelijk Basisregister en dat je tegelijk geen nieuw adres hebt in het buitenland.

Ook het regelen van infrastructuur op de plaats van bestemming vergt planning en doorzettingsvermogen. Want wat doe je als het hele land twee dagen zonder stroom komt te zitten? (Het antwoord is 4G prepaidkaarten hamsteren en je powerbanks áltijd opgeladen hebben) Je kunt bij een intakegesprek met een digital nomad dus de vragen ‘hoe creatief ben je?’ en ‘hoe oplossingsgericht werk je?’ wel overslaan.

3. Een digital nomad zit niet vast aan kantooruren en is het toppunt van flexibiliteit

Ondernemers staan erom bekend dat ze zich niet bepaald aan 9-tot-5 en de 40-urige werkweek houden. Dan is het lekker als je een freelancer hebt die zich eveneens niets aantrekt van die werktijden. Een maandelijks overleg via Skype onder een muggennet vanuit nachtelijk Indonesië of het opzetten van een spoedcampagne op zondagochtend? Het maakt voor een digital nomad niet uit.

Nadelen

1. Een digital nomad kan niet fysiek aan de vergadertafel komen zitten

Skype, Facetime, telefoon, e-mail. Er zijn heel veel middelen om iemand digitaal aan de vergadertafel te krijgen. En dat functioneert goed! Maar er zijn rollen waarbij het heel belangrijk is dat iemand fysiek, in levenden lijve, je bedrijf binnen komt stappen. Bij het maken van observaties op de werkvloer bijvoorbeeld, of het interviewen van veel verschillende medewerkers. Dan is het simpelweg verstandiger om een freelancer in te huren die naar je toe komt. En hoewel ook dat voor digital nomads niet uitgesloten is, kunnen de voorrijkosten wel aardig oplopen met een retourvluchtje Kaapstad of Buenos Aires.

2. In veel gevallen zit je met tijdverschil

Hoewel een slimme digital nomad zoveel mogelijk Nederlandse werktijden aanhoudt en je ’s ochtends gewoon begroet met “goedemorgen!”, is de kans groot dat het aan de andere kant van de telefoon nog nacht of al middag is. Hij of zij zal daarom misschien iets andere voorkeurstijden hebben om een afspraak te maken. Op het moment van schrijven zitten we in Singapore en spreek ik het liefst af vòòr 15:00 uur Nederlandse tijd. Het is hier namelijk zes uur later dan in Nederland. Daarnaast zul je regelmatig mailtjes krijgen die verstuurd zijn in het holst van de Nederlandse nacht. Dat is soms even wennen.

3. Af en toe krijg je foto’s uit exotische oorden toegestuurd

digital-nomad-inhurenIk ben best gemeen. Zo sluit ik af en toe mijn mails af met een foto van waar ik op dat moment werk. Dat kan een zonovergoten strand in Indonesië zijn, een rooftopbar met uitzicht op Kuala Lumpur of eethuisje midden in een rijstveld in China. En dat is niet leuk natuurlijk. Jaloersmakend zelfs. Daar moet je tegen kunnen als opdrachtgever. Je moet de neiging kunnen onderdrukken om direct je koffers te pakken en alles achter je te laten. Bang dat je daar last van gaat krijgen? Bedenk je dan goed dat een digital nomad geen lekkere Nespresso heeft om de werkdag door te komen, maar het moet doen met een kop mierzoete drab (dat wordt verkocht als koffie).

Het inhuren van een digital nomad moet bij je bedrijf en bij je persoonlijkheid passen. Met een digital nomad haal je een ondernemende en efficiënte kracht binnen die helemaal mee kan in jouw tijdschema. Je zult hem of haar echter niet zo makkelijk op kantoor aan de slag kunnen zetten en je moet wellicht even wennen aan de aparte tijden waarop een digital nomad jou e-mails stuurt. En maak je over die foto’s niet te veel zorgen, de meeste e-mailproviders kunnen afbeeldingen automatisch blokkeren. Opgelost.

Lees meer over het leven, werken en leren als digital nomad op mijn digital nomad blog: Nomad Desk.

Deel dit artikel!